En röd blogg utan tvekan

fredag 2 juli 2010

Oppositionsledaren Carl Bildt


Läser och roas över hur Carl Bildt i en lång debattartikel i DN leker oppositionsledare såhär långt före valet, borde han inte åtminstone försöka ägna sig åt att behålla makten?

Bildt kallar vänsterpartiet upprepade gånger för kommunister och försöker måla upp vänsterpartiet som ett litet mystiskt parti som skulle förespråka en totalitär stat. För Carl Bildt är kommunism ett diktaturstyre i samma stil som det i Sovjet eller Nordkorea. Vi har förväntat oss att vänsterpartiet ska bli det parti som Borgarna och Sverigedemokraterna använder som hackkyckling för att svartmåla den rödgröna regeringen men att Bildt skulle kasta den första stenen var för mig lite otippat.

Till att börja med kan vi undersöka begreppet kommunism, för mig är det den ideologi som ligger längst bort från den Thatcherinspirerade anarkakapitalistiska nyliberalism som Borgarna driver. Till skillnad från nyliberalismen där marknaden sätter alla villkor och där de som har mycket pengar är de som är diktatorer ser jag kommunismen som en ideologi där alla människors behov tillgodoses utifrån synen att vi alla är lika mycket värda oavsett hur mycket pengar vi har. Kommunismen förespråkar gemensamt ägda produktionsmedel. Vänsterpartiet förespråkar mer demokrati på arbetsplatserna och starkare fackliga organisationer. I de fall det som produceras har ett värde för allmänheten så som skola, vård, omsorg, kollektivtrafik etc. tycker jag och vänsterpartiet att alla gemensamt ska bidra för att skapa tjänster som är så bra som möjligt för alla, då är det väl också rimligt att man hjälps åt att betala via skattesedeln? Detta är alltså ett av argumentet Bildt använder emot oss…

I den nyliberala ideologin som Borgarna företräder anses skatter vara en form av förtryck och var och en ska själv få avgöra vilka tjänster man vill lägga sina pengar på. Staten ska endast bestå av ett nationellt försvar och ett domstolsväsen. Allt annat ska bestämmas utifrån marknadens villkor om utbud och efterfrågan. Vill man ha vård om man t.ex. väljer att bli sjuk så får man betala vad det kostar och dessutom hoppas att man valt rätt sjukförsäkring. Vill man åka bil så får man betala vägtullar och väljer man t.ex. att bli född i en fattig familj så kan man antagligen inte betala för att gå i skolan utan då får man fortsätta tillhöra underklassen i generation efter generation.

Jag hoppas och tror att väljarna är kloka nog att inte tro att varken Borgarna strävar efter ett nyliberalt samhälle där endast de rika överlever eller att vänsterpartiet skulle sträva efter någon form av gammal kommunistisk diktatur. Men i grund och botten ser man tydligt att de ideologiska skillnaderna lyser igenom i den politik som förs, vare sig man är socialist och feminist som vill ge alla samma möjligheter eller liberal som vill ge marknaden mer inflytande.


Läs också: Jinge.se, Rasmus Lenefors, Mats Engström,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar