En röd blogg utan tvekan

onsdag 7 juli 2010

Ingen vinst i välfärden

Svar till Moderaterna Märit Strindberg och Jörgen Stiernborg som tror att vinstkrav inom äldrevården gör den helt problemfri.

Om man inte är särskilt insatt i hur kommunen styrs och vilka regler som gäller inom äldreomsorgen så kan man lätt tro att Strindberg och Stiernborg vet vad de pratar om. De ägnar många och långa spalter i sin debattartikel åt att kritisera kommunens byråkrati, kommnens tjänstemän och den kommunala äldreomsorgen och den styrande majoriteten. Strindberg och Stiernborg borde dock känna till att det är deras borgarstyrda halvprivatiserade landsting som skickat hem en patient utan att och förvissa sig om att kommunens hemtjänst känner till vilka hjälpbehov kvinnan har. Jag kan instämma i att det som hänt är olyckligt och ska inte få hända, men kanske är det så att i den vårdvalsiver som borgarna stressat igenom i vårt län så förlorar man pengar om man låter någon stanna kvar en extra natt på sjukhuset.

Borgarna verkar tro att lösningen skulle vara att tvinga våra äldre och funktionshindrade att välja mellan ett antal olika logotyper när man ska få sin vård. Man tar upp Nacka som gott exempel. Nacka var först med att införa vårdval i hemtjänsten och man har över 50 olika utförare att välja mellan. Av dessa hade 37% ”glömt” att lämna in sin årsredovisning till bolagsverket, 26 stycken saknar kollektivavtal och anställda vittnar om hur man på 15 min ska hinna mata, klä av och lägga de äldre. Detta alltså i den borgerliga idealkommunen Nacka. De okunniga debattskribenterna får det att låta som att kommunens bedömning av vilken hjälp du har rätt att få magiskt skulle försvinna om vi bara privatiserar äldreomsorgen. Den möjligheten finns redan idag. Om man har råd att anställa ett städbolag själv krävs ju ingen biståndsbedömning. Men är man gammal och med skral ekonomi så ska man ju inte behöva lägga sina sista slantar på att köpa den hjälp man behöver och har rätt till. Då är det upp till kommunens tjänstemän att tillsammans med dig och dina anhöriga avgöra vilken hjälp du har behov av och den hjälpen får du också, för det mesta helt kostnadsfritt för dig. Gemensamt och solidariskt finansierat via skatten och som kvinnan i artikeln själv säger är våra äldre i Nässjö ofta mycket nöjda med den omvårdnad man får

Nej någon privat utförare som vill tjäna pengar på våra äldre, sjuka och funktionshindrade är inte lösningen när problem som detta uppstår. Vi i välfärdspartiet Vänsterpartiet vet om att det ibland kan uppstå brister när de olika huvudmännen kommunicerar. Det måste vi jobba på att förbättra och därför kommer vi i en rödgrön regering att anslå 12 miljarder mer än borgarna till kommuner och landsting. Borgarnas eget förslag att ha ännu fler aktörer som ska kommunicera med varandra och som dessutom måste gå med vinst tycker jag vi kan kasta i papperskorgen! Som sagt, den 19:e September bestämmer folket om vi ska ha gemensamma trygghetsnät där alla i Nässjö har rätt till bra och kostnadsfri omvårdnad utifrån behov, eller om vi ska låta borgarna styra på deras sätt.

Alexander Lowejko, Anneberg
Ordförande Vänsterpartiet Jönköpings län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar