En röd blogg utan tvekan

fredag 14 maj 2010

Har du valt rätt?

För att få precis rätt vård efter dina behov, eller precis rätt utbildning så är det ju viktigt att du vet exakt vilken utbildning du vill ha eller vilken vård du behöver, och att du har alla fakta på bordet när du ska göra valet.

Ett exempel på saker man kan välja är mobiltelefonoperatör, man kan välja mellan olika höga avgifter där vissa gör att man får billigare SMS, vissa gör att man får billigare samtal och vissa gör att man får lägre startkostnad men högre minutavgift, kanske kan man dessutom ringa billigt till fasta telefoner och få olika hög kostnad på datatrafiken. Dessutom finns det ju en uppsjö av olika operatörer att välja mellan och med olika bra täckning och olika balla telefoner. Är du säker på att du har valt rätt?

Jag tycker inte att man kan se vården på samma sätt som en mobiloperatör. När man känner att hjärtat börjar slå lite långsammare och den där stickande infarktkänslan i armen så är väl inte det första man gör att leta fram brochyrerna man fått från olika vårdgivare för att se om man får gratis kaffe eller om vårdgivaren har kollektivavtal. Vården ska bara fungera! Den ska vara lika bra för alla oavsett om man är man eller kvinna, svensk eller invandrare, rik eller fattig.

Valfriheten inom t.ex. äldreomsorgen är jätteviktig även för oss i vänsterpartiet. Man ska kunna få välja när man ska gå upp eller när man ska gå och lägga sig, man ska få välja vad man vill ha för mat, man ska få välja när man ska duschas och av vem, och man ska få välja vad man vill göra på sin fritid. Självklart ska de äldres integritet försvaras och valfriheten garanteras och det är det våra skattepengar ska användas till. MEN borgarna har en annan definition på valfrihet, de anser att det viktiga är vilken logga personalen har på sina jackor. De tror att man när man börjar bli gammal har viljan att sätta sig in i alla de avvägningar och för och nackdelar det innebär att välja mellan olika utförare som sedan ska ge en hemtjänst eller särskilt boende och samtidigt tjäna pengar på det genom att dra ner på personal. Vi tror att man är intresserad av bra vård utifrån sina egna förutsättningar och vi tycker att det är viktigt att alla har rätt till en trygg sjuk- och äldrevård där individuella behov styr snarare än vinstintressen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar