En röd blogg utan tvekan

måndag 20 december 2010

Alliansen vill skrota demokratin

Läser och blir förbannad över hur vår äldreminister Maria Larsson uttrycker att kommuner ska tvingas privatisera hemtjänsten. " Vi kommer att ta en dust med dem från regeringens sida, från 2014 ska alla kommuner ha infört det här." säger hon enligt DN, och SvD.

Att tvinga kommuner att privatisera en av sina kärnverksamheter vore olyckligt ur många aspekter. Den största förstås att den handfull stora företag som driver privat hemtjänst skulle få möjlighet att ytterligare öka de vinster de gör på våra skattepengar. Givetvis på bekostnad av löner och kompetensutveckling för personalen och service för de äldre.

Men ett annat stort problem är ju att man om man skulle tvinga fram privat hemtjänst i alla kommuner där man sagt nej, också kör över det kommunala självstyret. Om befolkningen, som i Nässjö t.ex. röstat fram det röda alternativ som tydligt sagt att vi inte ska skicka våra skattebetalares pengar till Jersey utan där vi ska använda dem till att erbjuda våra äldre en bättre hemtjänst. Då tvingar ju regeringen vår kommun att göra någonting som vi lovat våra väljare att hålla borta.

Dessutom tror jag att det kan bli mycket svårt för Alliansen att få kommuner att gå med på detta. Alternativet blir då möjligtvis att tillåta ett högre ROT-avdrag för pensionärer så att man köper sina tjänster utan biståndsbeslut. Biståndsbedömningen är ju till för att man ska få rätt hjälp utifrån sina behov eftersom hemtjänsten skattefinansieras. Med ett biståndsbeslut om hjälp följer också mycket rättssäkerhet; PUL och sekretesskydd, en vårdplanering, en genomförandeplan och dokumentation om något inte gått rätt till. Dessutom finns ett reservationsbelopp så att ingen behöver betala mer än att man har råd att leva. På ett privat företag som städar utan biståndsbeslut finns inga sådana krav. Dessutom gör ju detta att de som har råd har möjlighet att köpa sin hemtjänst, de som inte har råd... ja ni förstår, klassisk gammelmoderatpolitik precis som man kan förvänta sig av "nya moderaterna" och alliansen.

Tänk om det istället vore tvärtom, att de rödgröna om de vunnit valet hade gått ut med att de skulle tvinga alla kommuner med privata utförare att driva hemtjänst i privat regi. Vilket liv det skulle bli. "Sovjetfasoner" skulle tidningarna basunera ut. Nu när Alliansen vill överföra allt mer av vår offentliga makt till marknaden är det skrämmande tyst. Men man måste börja fundera på vad det är vi har kvar att bestämma över vid valet 2014!


Andra bra bloggar om detta: Chockad och orolig, Mer vänster i Uppsala

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar