En röd blogg utan tvekan

tisdag 20 april 2010

Varför får folk inget jobb?

Varför låter vi så många unga gå omkring och vara arbetslösa? Varför är det så många som hankar sig fram på vikariat och dåliga villkor? Det skapar ju jätteproblem för alla de som har det så. Man kan inte bilda familj förrän man vet ungefär i vilken landsända man ska bo. Och man kan inte skaffa hus eller köpa lägenhet förrän man har en ok inkomst som man får behålla i mer än ett vick år. Jag tror att många inte fattar hur stort problem det är för alla de som efter skolan tvingas halka runt på olika jobb i olika delar av landet. Vid en diskussion kring fikabordet på mitt jobb pratade kollegorna om att de aldrig varit arbetslösa och om hur man "tog jobb" när man var färdig med sin gymnasielinje. Vem tog man det ifrån? och hur gjorde man det? Undrar jag, Jag har kompisar, ganska många som närmar sig 30 eller som nyss passerat som aldrig haft ett fast jobb, som byter jobb varje år eller går arbetslösa periodvis i väntan på nästa vick.

Samtidigt ser man hur man gör ett bättre jobb en den ordinarie personalen i sina desperata försök att få stanna och få en fast tjänst. Men vikariaten tar slut och den som född på 80-talet eller senare får glatt leta sig vidare till någon annan som kan förbarma sig över denne i några månader.

Att ungdomsarbetslösheten är skrämmande hög är ju en sak som det åtminstone pratas lite om ibland. Att anställningstryggheten är noll och att bristen på "riktiga" jobb gör det omöjligt att börja leva ett normalt liv pratas det inte så mycket om. Det enda jag har hört är att ungdomar är rörliga och att man som ung gärna vill prova på lite olika saker och man vill kunna flytta och se sig om. Men om det är så så är det ju något som man måste få välja. För att aldrig veta och att inte kunna bestämma själv är inte sunt. Och jag undrar hur det blir när pensionsavgångarna börjar märkas på riktigt. Vem ska stå för det kalaset om vi bara har en massa vikariat och tillfälliga anställningar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar