En röd blogg utan tvekan

torsdag 24 mars 2011

Nya Moderaternas Nya fuskare - Konsten att verkligen sparka på de som redan ligger!

Hörde idag på radionyheterna, SvD, SVT att de ”nya moderaterna” har hittat ”nya fuskare” (De, enligt borgarna, fullt arbetsföra cancerpatienterna är en annan sådan grupp som försäkringskassan fått i uppgift att sätta dit) Denhär gången är det personer som har rätt till ersättning enligt LASS som är fuskare, upp emot 12% räknar man med. De som har rätt till LASS ersättning är alltså personer som behöver mer än 20 timmars personlig assistans per vecka.

Jag har svårt att tänka mig en svagare grupp att anklaga och sätta dit. Ser framför mig hur människor med svåra funktionshinder kommer att hamna i samma situation som de sjuka som förlorat sin rätt till ersättning. Månaderna går och du får hoppas att någon vänlig släkting eller vän kan hjälpa till så du kommer upp ur sängen och får lite mat.

Jag tror att om man skapar ett samhälle där det som är viktigast av allt är att varje person har mer och mer och mer. Pengar i plånboken eller valfrihet, så skapar man samtidigt ett samhälle där man om man får chansen att roffa åt sig också gör det. Rädslan att vara den som inte har råd att köpa en privat sjukförsäkring när den offentliga sjukvården körts i botten, eller rädslan att vara den som inte har en privat arbetslöshetsförsäkring när A-kassan bryts ned, gör att människor tänker mer på sig själva än på människor och samhället runt omkring. Det får konsekvenser. Eftersom ett sådant samhälle ökar kraven på individernas ”egna val” och eftersom de ”egna valen” ofta bygger på hur bra ekonomi du har så höjer man också den lägsta nivån som människor anser att de klarar sig på. Detta får två konsekvenser, dels ökar man klyftorna mellan de som har råd och de som inte har råd, dels skapar man också ett mer otryggt samhälle.

Tänk dig att du hittar en tappad plånbok på gatan. I ett solidariskt samhälle där du vet att samhället erbjuder dig vård om du behöver det, skola om du behöver det, sjukförsäkring om du blir sjuk och en anständig a-kassa om du blir arbetslös. Du har inte så mycket att oroa dig för egentligen. Eftersom du vet att du kan lita på att andra människor stödjer systemet och systemet litar på människor så lämnar du givetvis tillbaks plånboken till dess rätta ägare. Om du hittar samma plånbok i ett samhälle där du har en osäker anställningsform och där A-kassan inte räcker till om du blir av med jobbet, Där du vet att du får en hög räkning i slutet av månaden på din privata sjukförsäkring och där du dessutom hört att såväl sjuka, arbetslösa och personer med assistansersättning, ja antagligen nästan alla människor, är oärliga fuskare så blir det ju mycket lättare att stoppa den hittade plånboken i din egen ficka.

För övrigt så tycker jag väldigt synd om de som arbetar på försäkringskassan. Tänk er att behöva sitta där och förstöra människors liv varenda dag. När det man ville när man sökte jobbet var att se till att de behövande får den hjälp de har rätt till.

5 kommentarer:

  1. Svårt att köpa att allt hänger på hur samhället ser ut för att avgöra om en människa behåller en hittat plånbok eller lämnar in den. Men om man inte tror på människan som individ har egna tankar och åsikter kring moral och etik utan tror att "staten" styr detta så visst kanske..

    SvaraRadera
  2. Självklart finns ingen som fuskar, stjäl, mördar eller så i ett kommunistiskt samhälle. Bara man har KGB och Stasi som håller ordning på medborgarna så blir alla lyckliga och ingen fuskar.

    SvaraRadera
  3. initiativet till utredningen har kommit efter att flera personer i domstol befunnits skyldiga till att lura sig till assistansersättning för, hittills, uppemot tio miljoner kronor. fler utredningar om brott är på gång och åtal är att vänta i minst tio fall. självklart måste nåt göras. och det är att stoppa de som fuskar sig till, för fusk är vad det är frågan om, ersättning de inte har rätt till. att den moderatledda regeringen slår blint på sjukskrivna, är enligt min mening ingen ursäkt för att inte förhindra missbruk av förmåner som bekostas av oss alla. dock håller jag med om att det inte är bra som det är. men det som är, är enligt min uppfattning en följd av att för många som inte har rätt till förmånerna under en herrans massa år har kunnat få ta del av just dessa förmåner som d inte har rätt till.

    när det gäller plånböcker så kan det ju sägas att inte heller statens plånbok är bottenlös. och det är just därför det behövs kontroll. eller är det synd om de som i svensk domstol döms till ansvar för bedrägeri med det som är till för de allra svagaste? är det synd om de som konstaterats vara bedragare? och därför ska inga kontroller göras. för kontroller är det man föreslagit skall göras. inget annat.

    jag är själv drabbad av kronisk, livshotande sjukdom och reagerar mycket starkt på att människor genom lögner orättmätigt tillskansar sig förmåner de inte har rätt till. än mer reagerar jag på när man ursäktar lögnhalsarna.

    SvaraRadera
  4. Tycker ni inte det är konstigt att inte massmedia och kvällspressen tar upp detta??
    Inte ett ord om detta i tidningarna??

    Inte så konstigt egentligen när man luskar lite, de vill ej att detta skall komma ut. Det mesta fusket, inte bara med assistansersättningen utan även med bidrag för nystartssjobb pga en lagmiss utförs av företag och brukare i södra Sverige. Behöver jag säga mer?

    Kaninmannen

    SvaraRadera
  5. Det är självklart inte så att man inte ska sätta dit de som faktiskt verkligen fuskar. Men detta får inte drabba de som inte gör det. Risken med denhär retoriken om "fuskare" hit och "fuskare" dit är ju att de som faktiskt behöver hjälp blir misstänkliggjorda och inte söker den hjälp de har rätt till av rädsla för att bli kallad fuskare. Ändrar man reglerna så att de som får hjälp och ersättning helt plötsligt inte har rätt till det så blir ju dessa automatiskt fuskare! Det är skillnad mot de regelrätta bedrägerierna, dessa är ju en polissak

    SvaraRadera