En röd blogg utan tvekan

fredag 12 oktober 2012

Grattis till Fredspriset EU... och Frontex

Då blev det alltså klart att EU får Nobels fredspris. 

EU som är en så pass fredsbevarande organisation så att arga Greker står och skriker go home när Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på besök. EU som bygger sin ideologi kring den fria marknaden, marknaden som gör att vi slänger mat för miljontals kronor varje år medan människor utanför EU svälter. EU som består av de länder som bidrar mest av allt till miljöförstöring och klimatkrisen som drabbar dem utanför EU hårdast.

Framförallt går fredspriset till Frontex. EUs gränspolis som nyligen lyckats minska antalet flyktingar som tar sig över gränsen mellan Turkiet och Grekland med nästan 90% den senaste månaden. De människor som Frontex stoppar är t.ex. mammor med barn som hotas att stenas till döds i sina hemländer. Barn som lämnat sina familjer för att slippa bli kidnappade av talibaner och tvingas bli soldater och skjuta sina grannar. Demokratikämpar som förföljs av de diktaturer de lämnat. Detta är några av de människor som fredspristagaren EU inte släpper in i gemenskapen.

I det grunda vattendraget mellan Turkiet och Grekland drunknar väldigt många människor på flykt när de vill in i fredspristagarens fort Europa. Jag frågade en kille som lyckats ta sig över vattnet och hit till Sverige vad det berodde på, är det för att de inte kan simma? trodde jag. Nej det kan vara så att när man tagit sig ut i vattnet så dyker EU's gränspolis upp på den grekiska sidan och skjuter mot en om man försöker ta sig upp. förklarade han, och på andra sidan kommer den Turkiska gränspolisen och skjuter mot en om man försöker ta sig tillbaks. Så tillslut drunknar man där. En annan kille berättade hur Frontex i Spanien hade kastat honom i vattnet när han kom som flykting med båt, han kunde inte simma och frös i en vecka sa han.

Det är klart att vi som kan sitta här i vårt fort och må väl är fredliga och oavsett EU eller inte så tror jag inte att varken Norge eller Schweitz är på G att attackera något av sina grannländer. Det är klart att vi kan sitta här och vara fredliga mot varandra samtidigt som vi lever på U-ländernas olycka. En fredsorganisation är EU däremot inte.

1 kommentar:

  1. Du har mycket klokt i din blogg. Synd att det är så långt mellan uppdateringarna.
    /sofi

    SvaraRadera